Nytt i biblioteket

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Nytt i biblioteket

 • Sunne, Linn T. : Margrete 1.

  Margrete 1. ble født som prinsesse i Danmark rett etter Svartedauden. Bare 10 år gammel ble hun giftet bort og sendt til Norge. Da hun var 17 år fikk hun sitt første og eneste barn på Akershus slott. På den tiden hadde kvinnene få rettigheter, men Margrethe ble en sterk og handlekraftig monark over hele Norden og den til nå eneste regjerende dronning i Norge. Her kan man lese om livet hennes, spesielt om det som skjedde da hun var barn og ungdom. Biografien er illustrert med humoristiske tegneserieaktige illustrasjoner og med en rekke malerier fra samtiden. Biografi for barneskole/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Bregman, Rutger : Utopia for realister

  Tradisjonell venstre- og høyresidepolitikk har ikke løsningene på vår tids store utfordringer, mener historiker Rutger Bregman. Det er på tide å tenke nytt, og i denne boken presenterer han tre grunnleggende ideer: borgerlønn, 15 timers arbeidsuke og åpne grenser. For mange vil dette fremstå som utopier, men det har de fleste av historiens milepæler vært, påpeker Bregman. Kan det være slik at folk heller vil ha mer fritid og lavere forbruk enn høyere lønn? Er gratis penger mer effektivt enn bistand for å løfte folk ut av fattigdom? Og hva skal vi egentlig leve av når maskiner tar over arbeidsplassene våre?

 • Lerner, Ben : Hatet til poesien

  Essayet Hatet til poesien er et forsvar av kunsten. Ben Lerner tar utgangspunkt i det omfattende hatet mot poesien og undersøker de mest kjente kritikerne av denne, fra Platon og frem til vår tid. I tillegg foretar han en inspirert lesning av et utvalg utøvere av poesi - både de verste og de beste. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Dorren, Gaston : Lingo : en språkreise gjennom Europa

  En forrykende språkreise gjennom et sekstitalls europeiske språk. Hvis du noensinne har lurt på hvorfor en samtale på spansk lyder som en skuddveksling, hvordan finsk og ungarsk egentlig er i slekt, hvorfor islandsk er så erkekonservativt eller hvorfor nederlenderne er så språkmektige, får du svaret her. Lingo renner over av fryd over språklig variasjon og oppfinnsomhet. Boka klarer å være både virkelig interessant og underholdende på samme tid. Den er også rik på etymologiske gleder. Forfatteren tar dessuten en titt på et utvalg ord som har blitt europeisk felleseie - og foreslår andre som med fordel kunne eksporteres: blant dem vårt eget utepils, det irske bothántaíocht (å gå fra hus til hus for fest og moro) og frisiske tafalle (det som ble bedre enn ventet). De spesielt interesserte trenger heller ikke fortvile, for dette kan også handle om den gåtefulle baskisken, den mislykkede esperantoen, kompleksiteten i walisisk flertall og de merkelige tsjekkiske aksentene. I tillegg får vi et lynkurs i ulike alfabeter og blir kjent med maltesisk, det eneste afroasiatiske språket i Europa. Lingo er en vittig og skarp bok, full av friske karakteristikker. Den vil skjerpe ditt øre for språk, ikke minst det som snakkes rundt deg daglig.

 • Mendelsohn, Daniel : En odyssé : en far, en sønn og et epos

  Daniel Mendelsohn hadde et anstrengt forhold til sin aldrende far. En rekke taushetsbelagte misforståelser hindret dem i å finne tilbake til hverandre – inntil de sammen la ut på en dannelsesreise inspirert av Homers episke mesterverk Odysseen. Daniels far melder seg på sønnens seminar om Homers verk, og forfatteren følger opp med å invitere faren med på et middelhavscruise som følger Odyssevs reise i oldtiden. «En odyssé» trekker linjer mellom familierelasjonen og Homers klassiker, hvor hjemkomst gjerne er ensbetydende med døden. Så også i Mendelsohns fortelling, hvor reisen med Homer blir farens siste reise.

 • Ahne, Petra : Ulv : et portrett

  Iblant dreper ulv mennesker. Likevel er det trygt å gå tur i skogen. Mer entydig får vi det ikke. Ulven er tilbake for fullt i våre skoger. Men hva vet vi egentlig om ulven? Mange av våre forestillinger baserer seg på fordommer, overtro og uvitenhet. I dette kloke og følsomme portrettet tar Petra Ahne oss med på leting etter ulven i folklore og i natur. Hun utforsker forholdet mellom ulven og de tamme etterkommerne, hundene. Og hun stiller det ufravikelige spørsmålet: Hvor mye vill natur og villmark er vi innstilt på å leve med i dagens moderne samfunn?

 • Aareskjold, Solveig : Astridene : kvinnene kring Olav Tryggvason

  I denne boka møter vi sterke vikingkvinner som Astrid Eiriksdotter, Sigrid Storråde og Dronning Gunnhild. På kvar sitt vis hadde dei innverknad på Olav Tryggvason. Nokre av dei med gode hensikter, andre ikkje. Desse myndige kvinnene visste godt kva dei ville ha. Her er den sjølvstendige prinsessa, trollkvinna som blei dronning, den barbariske dronninga og den kloke, rådgivande hustru og mor. Mennene hadde stor respekt for desse kvinnene, som styrte garden sin eller riket sitt på lik linje med ein mann. Ære var òg like viktig for kvinner som for menn. Forfattaren viser korleis mange av vikingkvinnene heldt fast på både sjølvfølelsen og verdiane sine når dei var på sitt mest sårbare. Omtalen er utarbeidd av BS.

 • Pedersen, Frode Helmich : Bjørnstjerne Bjørnsons samtidsdrama : resepsjon og tolkning

  Frode Helmich Pedersen har gjenlest Bjørnstjerne Bjørnsons samtidsskuespill og viser at de fremdeles er både skarpe og friske. Med utgangspunkt i den tidligste mottakelsen av skuespillene gir han et innblikk i det turbulente samfunnsmessige klimaet verkene ble skrevet innenfor, og viser at Bjørnson i sin egen samtid var en minst like forargerlig og brysom skikkelse som Ibsen var. I Pedersens nytolkninger av stykkene løftes deres betydelige litterære og idémessige rikdom frem og diskuteres. Bokens hovedtese er at det urene ved Bjørnsons diktning ikke bør anses som en svakhet, men snarere en styrke - uløselig forbundet med disse skuespillenes grensesprengende litterære kraft. Frode Helmich Pedersen er forsker i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Benjamin, Walter : Passasjeverket II

  Walter Benjamin arbeidet med Passasjeverket fra 1927 til han døde på flukt fra Gestapo i 1940. Verket har en særegen form, med montasjer av fragmenter, sitater, tidsbilder og anekdoter. Benjamin omtalte det selv som surrealistisk historieskriving. Han tar utgangspunkt i de parisiske passasjene og presenterer leseren for et panorama over det nittende århundre, med passasjer om arkitektur og mote, prostitusjon og spillegalskap, kjedsomhet og reklame, fotografi og barndom, interiør og byplanlegging, revolusjon og utopisk sosialisme, og forfattere som Baudelaire, Proust og Hugo. Verket foreligger med dette for første gang i norsk oversettelse, fordelt over to bind. Oversettelse, forord og innledende essay ved Arild Linneberg og Janne Sund.

 • Benjamin, Walter : Passasjeverket I

  Walter Benjamin arbeidet med Passasjeverket fra 1927 til han døde på flukt fra Gestapo i 1940. Verket har en særegen form, med montasjer av fragmenter, sitater, tidsbilder og anekdoter. Benjamin omtalte det selv som surrealistisk historieskriving. Han tar utgangspunkt i de parisiske passasjene og presenterer leseren for et panorama over det nittende århundre, med passasjer om arkitektur og mote, prostitusjon og spillegalskap, kjedsomhet og reklame, fotografi og barndom, interiør og byplanlegging, revolusjon og utopisk sosialisme, og forfattere som Baudelaire, Proust og Hugo. Verket foreligger med dette for første gang i norsk oversettelse, fordelt over to bind. Oversettelse, forord og innledende essay ved Arild Linneberg og Janne Sund.

 • Erdogan, Asli : Nå er ikke engang stillheten din

  Essayene til den tyrkiske aktivisten og forfatteren Asli Erdogan inneholder refleksjoner om den politiske situasjonen i Tyrkia, overgrepene mot minoritetene og trusselen mot ytringsfriheten. Essayene ble opprinnelig publisert i avisen Özgür Gündem, som ble nedlagt etter kuppforsøket i Istanbul sommeren 2016. Like etterpå ble Asli Erdogan, i likhet med et tjuetalls andre journalister, arrestert og tiltalt for blant annet å «undergrave den nasjonale enheten».

 • Skjeldal, Gudmund : Vestover : Bergens Tidende i 150 år

  Bergens Tidende har vært med å skape forestillingen om Vestlandet. Avisen ble til i trass mot et annonsemonopol i 1860-årene, og er en unik kobling av by og bygd, av bokmål og nynorsk. Avisen har nesten alltid vært den største utenfor hovedstaden Oslo. Også det moderne mediehuset BT har forstått seg selv i lys av, og i skyggen av, det. «Vestover» er idéhistorien om Bergens Tidende - som fyller 150 år i 2018.

 • Wilhelmsen, Ellen : Kunsten å elske ballett

  Kunsten å elske ballett er en guide inn i ballettens fascinerende verden - en bok for alle som ønsker å bli kjent med den store rikdommen av uttrykk innen scenisk dans. Boken gir et innblikk i hva som hva som driver danserne, arbeidet bak en forestilling og det særegne ved denne kunstformen. I tillegg gir den en oversikt over ballettens historie. Dette er en rikt illustrert manual for ballettforståelse og en åpen dør til store opplevelser.

 • Solnit, Rebecca : Alle spørsmåls mor

  Rebecca Solnits essay «Menn forklarer meg ting» ble et internasjonalt fenomen og er opphavet til begrepet «mansplaining». I denne oppfølgeren diskuterer Solnit ulike former for trakassering og undertrykkelse og viser hvordan både kvinner og menn kan undertrykkes til å miste sin stemme. Rebecca Solnit er en amerikansk historiker og aktivist. Hun har skrevet en rekke bøker om bl.a. miljø, kunst og politikk.

 • Beard, Mary : Kvinner & makt : et manifest

  Hvis kvinner ikke helt regnes som en del av maktens strukturer, må vi ikke da revurdere hva vi anser som makt? Dette er et kortfattet feministisk manifest om måten kvinner behandles på i offentligheten. Mary Beard utforsker misogyniens underliggende kulturelle årsaker, og viser hvordan vi ser på kvinner med makt og hvordan mektige kvinner nekter å la seg presse inn i mannlige modeller og sjablonger. Beard viser til en rekke eksempler, fra Medusa og Athene til Elizabeth Warren og Theresa May. Hun skriver også om sine egne erfaringer med kjønnsdiskriminering på internett og trakasseringen hun har opplevd som følge av sine ytringer i offentligheten. 

 • Grytås, Gunnar : Malmtunge spor : historia om Ofotbanen

  For meir enn 140 år sidan blei det avgjort at ei jernbane skulle byggjast frå kyst til kyst mellom Nord-Sverige og Nord-Noreg. Linja skulle frakte jernmalm frå gruvene i Norrbotten til hamna i Narvik. Om lag 1130 millionar tonn malm har sidan blitt frakta med Ofotbanen. Denne boka fortel om gruvedriftselskapet LKAB, om byane langs linja, Narvik og Kiruna, og om bana som bind det heile saman. Ofotbanen har påverka samfunn, arbeidsliv, politikk og kultur, og slik vore ein viktig del av utviklinga på Nordkalotten. Omtalen er utarbeidd av BS.

 • Kocka, Jürgen : Kapitalismens historie

  Siden finanskrisen rammet verden i 2008, har «kapitalismen» igjen vært gjenstand for kritikk. Etter Sovjetunionens fall, da det eneste «alternative systemet» brøt sammen, fremsto kapitalismen som overlegen alle andre økonomiske organisasjonsformer, og på sett og vis som historiens endestasjon. Omveltningene som fulgte med finans.krisen, og de uforutsigbare følgene av dem, har imidlertid gitt ny aktualitet til spørsmål vi trodde var avleggs: Hva er «kapitalismens» fortrinn og ulemper, hvilke motsetninger og utviklingsmuligheter bor i den? Jürgen Kocka, en av de ledende ekspertene på dette emnet i Tyskland og internasjonalt, leverer her en grundig innføring i kapitalismens opprinnelse og framvekst fra tidlig nytid og framover, samt dens globale utbredelse på 1800- og 1900-tallet. Han tar ikke bare for seg handels- og industrialiseringsprosesser, men også de varige endringene i arbeidsliv og levekår. Denne innføringen gir dermed både et suverent historisk overblikk og en kritisk analyse av det økonomiske regimet som i dag er med på å styre menneskers handlinger, selv i de mest avsidesliggende hjørner av verden.

 • Walker, Matthew : Hvorfor vi sover : om å utnytte søvnens og drømmenes kraft

  Inntil helt nylig hadde ikke vitenskapen noen fornuftige svar på hvorfor vi sover, hva godt det gjør eller hvorfor fravær av søvn er så skadelig. Til forskjell fra de andre basale livsfaktorene, som å spise, drikke og reprodusere oss, lå søvnens hensikt og mening liksom innhyllet bak et slør. Dette er den første boken i sitt slag, skrevet på bakgrunn av 20 års grunnforskning på søvn, der professor Matthew Walker avslører søvnens betydning for våre liv. Hvorfor vi sover tar for seg en omfattende tematikk; fra hva som i virkeligheten foregår i hjernen og kroppen når vi sover, drømmenes betydning, hva koffein og alkohol gjør med vår søvn og om hvordan vårt søvnmønster endrer seg gjennom livet. For å nevne noe. Dette er en bok som totalt endrer vår oppfattelse av hva søvn er - en ekstraordinær vokter av hele vår eksistens.

 • Svensen, Henrik : Stein på stein : på sporet av den største masseutryddelsen i jordens historie

  Hvorfor forsvant 90 prosent av alt liv på jorda for 252 millioner år siden? Henrik H. Svensen samler stein, studerer dem og leter etter svar på spørsmålet om hva som forårsaket de enorme vulkanutbruddene, det ødelagte ozonlaget og et surt og livløst hav. Underveis i jakten møter han blant annet akademiske kjendiser og akademiske fiender, uforutsigbare russere, sørafrikanske gårdeiere og en pågående dobbeltgjenger. Målet er å nøste opp fortidens hendelser og komprimere dem til noe håndgripelig. Henrik H. Svensen er geolog og jobber som seniorforsker ved Fysisk institutt, Universitetet i Oslo. Omtalen er utarbeidet av BS.